De wekker gaat, 6.30 uur, het begin van een nieuwe dag. Ik volg een aantal keer mijn in- en uitademing, tune kort in op mijn lichaam. Hoe voel ik me? Wat heb ik nodig vandaag? Twee vragen die ik mezelf stel voordat ik op sta.

Vervolgens stap ik uit mijn bed onder de warme douche en kleed me aan. Gevolgd door mijn dagelijkse 10 minuten work-out. Die bestaat uit een aantal yogahoudingen om soepel de dag te beginnen.

Haren in de plooi, een beetje make-up en dan begint het ochtendprogramma voor ons gezin: Kinderen wakker maken, ontbijten, broodtrommels en tussendoortjes klaarmaken voor mee naar school. Tandenpoetsen, kinderen aansporen om op tijd klaar te zijn en natuurlijk weer alles opruimen. Want tja, alleen in het droomgezin ruimen tieners alles netjes zelf op ?.

Kids (op tijd) naar school en dan is het tijd voor een wandeling van ongeveer 30 minuten voordat mijn werkdag begint.

Een ochtend vol routines en rituelen. En dan is het pas 9 uur!

Maar wat is nou het verschil tussen een routine en een ritueel?

Routines geven structuur aan ons leven en zijn activiteiten die we dagelijks verrichten. Het belangrijkste kenmerk van een routine is dat we die gedachteloos doen oftewel: zonder aandacht. We poetsen onze tanden terwijl we in gedachten onze afspraken nagaan voor de rest van de dag. We eten ons ontbijt terwijl we onze mail of socials lezen.

Een ritueel is net als een routine een (dagelijkse) activiteit. Het grote verschil zit hem in het volgende woord: Aandacht. Ook kun je een bepaalde activiteit een bepaalde symboliek meegeven. Het drinken van een kop thee staat bijvoorbeeld voor mij symbool voor mini me-time. Door op deze manier om te gaan met je dagelijkse activiteiten, worden dit vanzelf speciale momenten. En dat de hele dag door! En daar kun je dus helemaal zelf voor kiezen.

Een van mijn favoriete oefeningen die tijdens mijn coachsessies of trainingen altijd een plekje krijgt is de oefening “de automatische piloot”. Hierbij laat ik de coachklant of cursisten teruggaan naar het moment dat ze vandaag uit bed stapten. En stel ze de vraag: “Wat heb jij vandaag allemaal op de automatische piloot gedaan?” Als huiswerkopdracht krijgen ze mee om iedere dag minstens één “automatische piloot” activiteit met aandacht te doen.

Heel klein en simpel. En zo creëer je dus zelf van jouw routines rituelen! Welke routine buig jij om naar een ritueel?

Tip: Luister je nu graag podcasts als onderdeel van je ritueel? Luister dan eens naar de Podcastreeks “Routines” van Arie Boomsa.

Lieve groet,

Mirella van Paktalent

www.paktalent.nl